søndag 28. november 2010

POSTPENSJONISTENE I BERGEN FEIRER OLE BULL


På medlemsmøtet i november møtte mange av våre medlemmer opp for å høre Eilif Løtveit snakke om Ole Bull som kunsner og som menneske. Over hele landet har han vært feiret i år, men spesielt i Bergen der han ble født for 200 år siden. Eilif Løtveit tok oss med på en reise gjennom hans liv.


For en reise var det, han var stadig på farten over hele Europa, Amerika - både nord og sør, og stuntet han gjorde i Egypt ved å spille på toppen av Keopspyramiden er dramatisert og påtenkt filmet. Som musiker og komponist brukte han norsk folkemusikk sammen med kunstmusikk. Hans fremføringer vakte stormende begeistring, han ble hyllet slik rock- og popstjerner blir mottatt i dag. Dette var før lydopptakets tid, men etter beskrivelser om ham så var han nok en virtuos på fiolin.


Han var fødselshjelper for det første norske teater som startet i Bergen. Men da han var en urolig sjel, måtte han straks ut igjen for å ta fatt på nye prosjekter og realisere sine drømmer. Hans drøm om Oleana - en nybyggerkoloni i USA - ble startet, men ble ingen suksess. Pengene forsvant og familien led.


Tross mange oppturer og nedturer, regnes han som en av Norges store sønner. Hans to hjemsteder i Norge - på Osterøy og Lysøen - er nå i bruk som museer og til konserter. Da han døde var det landesorg, det ble en storslått begravelse - helt i stil med hans egne fremførelser i livet.


Eilif Løtveit avsluttet reisen gjennom Ole Bull sitt liv med hans musikk der vi fikk høre Arve Tellefsen på CD spille "Sæterjentens søndag" og "I ensomme stunde", en vakker avslutning på et interessant kåseri. De som fikk mersmak etter dette, kan gå på biblioteket og låne både bøker om hans liv og innspillinger av hans verker.