lørdag 14. mai 2011

DAGSTUR TIL NORDHORDLANDPostpensjonistene var på dagstur i Nordhordland den 9. mai 2011. Programmet var omfattende med bl a besøk på industristedet Mongstad og det vesle øysamfunnet Krossøy i Austrheim kommune. Blant de glade turdeltakerne var Signe Silseth. Hun har referert turens opplevelser.

"Turen startet utenfor Blomsterpaviljongen i Bergen i strålende solskinn, med trær og blomster i fullt flor. Ny, komfortabel buss med god solskjerming uten å forringe utsikten til blomstrende enger og veikanter. På terminalen i Åsane registrerte vi kolleger helt fra Voss komme på bussen - hyggelig gjensyn. Siste stopp før Mongstad var Knarvik, før Ivar kunne ønske alle velkommen.

Summingen i bussen tydet på god stemning. Det er alltid trivelig å møtes, frette nytt, friske opp gamle minner, eller bare nyte naturen. Den er på det fineste nå, med nyutsprungne blomster og trær, gult og lys lilla er dominerende sammen med trærnes grønnflor.


På Mongstad ble vi møtt av guiden Harald Hansen, tidligere funksjonær ved anlegget som ønsket oss velkommen og viste oss inn i det nye museet de holder på å lage. Vi fikk se bilder av Mongstad før og nå, redskaper og utstyr som ble brukt før Statoil overtok, og utstyr de brukte fra starten som etterhvert er blitt historiske gjenstander. Bl a en gammel brannbil som nå er pensjonert. Vi fikk med oss guiden på busstur gjennom det svære anlegget, kaiområdet er Nord Europas nest største havneanlegg, Største båten som har besøkt havnen var på 420 000 tonn. Hansen viste oss den nye moderne leiren med enerom til 3000 arbeidere. Han orienterte litt om CO2 gjenvinningen. Spennende var det også å høre om at det er mye vilt på anlegget. De skyter en del hjort slik at det ikke blir for mange. Det er registret 78 forskjellige fuglearter som hekker innenfor anleggets grenser.

Neste stopp på turen var Kjelstraumen vertshus hvor vi inntok en delikat og velsmakende lunsj. Den besto av godt krydret steinbit i rekesaus med kaffe og nybakt kanelkringle. Dette er også et anlegg som fortjener ros for godt vedlikehold av hus og kaianlegg.

Ferden gikk videre til Austrheim som har 489 øyer og holmer og utallige broer, siste stopp Krossøy. Her ble vi møtt av omviser Mikal Krossøy som tok oss med til øyas høyeste fjell, Storhaugen, 32,5 moh. Her var det rundskue milevis omkring: hav i vest, Alden i nord, Masfjorden med snødekte fjell i øst og mastene på Rundemannen og Ulriken i sør. Videre vandret vi med Mikal ned til sjøen hvor han levende beskrev leiken i fjæra sammen med de 10 barna som dengang bodde på øya. Det hørte med til barnelærdommen å ramle på sjøen minst en gang før de begynte på skolen. Skoleveien var robåten.

Dagen ble avsluttet med kaffe og nystekte lapper med rømme og syltetøy, tilberedt av Oddny Gullbrå. Hun må få fornyet tillit.

Til slutt takker vi Oddrun for stor gjestfrihet med å stille terasse og hytte til disposisjon for 50 glade postpensjonister.