onsdag 31. oktober 2012

SISTE NYTT OG VIKTIG INFORMASJON

Høsttur 2013. Det er nå sendt ut innbydelse pr post til høsttur i september 2013. Påmeldingen starter tidligst tirsdag den 6. november kl 1000. Etter at innbydelsen er gått ut, er det kommet melding fra turoperatøren om endring i pris. Det er derfor grunn til å glede seg over at ny pris er kr 8500,- for medlem og 9000,- for ikke medlem.

Julebord. I samme utsendelse er det lagt ved innbydelse til årets julebord som blir tirsdag den 4. desember kl 1800 på Hotel Terminus v/Jernbanen. Det legges opp til tradisjonelt program slik vi har hatt det i mange år. Postkoret kommer, og det blir musikk og dans etter mat og god drikke. Så kjære venner, nøl ikke - men meld dere på snarest til Ole på telefon 55258552/91568474 eller epost til: ofolles@online.no

Bilførerkurset 65+ ble gjennomført i løpet av tre dager i oktober med 14 deltakere. Kursledelse v/Åsane Trafikkskole og samlinger i Bergen Postterminal med frivillig kjøretime i etterkant. Tilbakemeldinger fra deltakerne tyder på tilfredshet med kursinnhold og gjennomføring. Kurset ble delvis sponset av Postepensjonistene i Bergen.

Medlemsmøte mandag den 5. november er på Hotel Terminus ved Jernbanen. Merk at møtet starter kl 1300, dvs 1 time seinere enn vanlig oppmøtetid.

mandag 15. oktober 2012

MEDLEMSMØTE DEN 1. OKTOBER

Medlemsmøtet i oktober måtte i all hast flyttes til Hotel Granterminus.  Vårt møtested i mange år - Ricksstuene - var ikke i drift lenger. Men vi ble godt mottatt på det nye stedet og alt ble lagt til rette for oss på beste måte. 47 medlemmer møtte opp for å høre historiker Roger Kvarsvik fortelle om "Ørkenen Sur", et slumsted i Brooklyn på 20-30 tallet der mange nordmenn levde i den ytterste nød.    
 
 
Den lykke og velstand noen nordmenn og andre skandinaver søkte "over there" i de harde åra i mellomkrigstiden ble til et mareritt i sult og kulde på en bossplass. I en periode på 10 - 15 år levde akterutseilte sjøfolk og andre arbeidsløse sitt usle liv her. Denne karen har laget seg et krypinn av tomme tønner - det var mange slike. Det er ikke denne type tilværelse vi forbinder med nordmenn i utlandet. Ikke noe å skryte av - og derfor ikke mye omtalt i historieskrifter. 
 
Roger Kvarsvik og Thor Gotaas har dokumentert kolonien i boken "Ørkenen Sur", og den fikk glimrende omtale da den kom ut i 2010. Roger Kvarvik gav et interressant innblikk i en "glemt" del av den norske historien og fortalte om enkeltskjebner, bl a Hans Hansen som bodde i hytte nr 156 sammen med kattene sine som jaktet rotter og som var gode å ha som pledd over seg i vinterkulden. Han holdt ut mange harde vintre i kolonien, men døde 78 år gammel av lungebetennelse etter et vilt sjømannsliv og en pensjonisttilværelse på en bossplass. De gode hjelperne for kolonien var Bethesda-misjonen - den tids By-misjon - og Frelsesarmeen, men også enkeltpersoner gav støtte til forbedringer for de elendige. Det var bymisjonæren Karl Holm som gav slumkolonien navnet "Ørkenen Sur" etter Bibelens tekst i Det gamle Testamentet om utferden fra Egypt: "Og Moses lot Israel bryte opp fra Det røde hav, og de dro ut til Ørkenen Sur. Og de vandret i tre dager i Ørkenen, og fant ikke vann."
 
Hvordan gikk det så? Det politiske New York besluttet å sanere området. Vekk med boms og slum, inn med park og fotballbane. Kronprins Harald besøkte stedet i 1965 og innviet flomlyset på fotballbanen. Nå er området blitt idrettsanlegg og IKEA har et stort varehus i sjøkanten. 
 
Og menneskene? Tidene ble bedre - Roosevelt ble president - mange registrete seg og fikk arbeid. Men noen flyttet bare litt på seg og levde på samme uteliggervis. Slumboliger på bossplasser og ved storbyer er ennå ikke en saga blott. Det totale antall hjemløse i verden er kanskje høyre enn noensinne i historien.
 
De som vil lese mer om dette kan lese på internett og/eller skaffe seg boken som kan anbefales.
 
Etter foredraget var det kaffe, snitter og åresalg i ny salong.
 
Neste medlemsmøte mandag den 5. november blir også i Hotel Granterminus ved Jernbanen i et lokale som heter Forskjønnelsen. Møtet starter kl 1300, 1 time seinere enn det vanlige. Det blir sendt ut informasjon i Posten om endret møtested og klokkeslett.
 
Vel møtt i hyggelige nye lokaler.

onsdag 10. oktober 2012

TUR TIL DET SØRLIGE FRANKRIKE


 
Det var 47 postpensjonister fra Bergen som reiste til Nice en tidlig lørdag morgen den 8. september. Været var strålende og slik fortsatte det - hele uken. Første dag var en kort og nødvendig rekognosering i hotellets nærhet, viktig å finne: apotek, kafeer, butikker, strand. Greit hotell med fin hage under store trær - her ble det etterhvert møteplass og forfriskninger både før og etter. Middager på restaurant like nede i gaten med treretters hver dag. Frokosten på hotellet var en hyggelig og smakfull opplevelse: mye frukt og grønt, selvkoking av egg, vidunderlig ost og annet fransk.

Vår lokale guide Eva var svensk og vår sjåfør Joel var fransk. De tok oss med på byrunder i de provencalske byene Nice, Cannes, Antibes, Grasse, Gourdon, Tourette og middelalderbyene St Paul og Eze. Ikke minst de to siste var et besøk verdt der den gamle historien satt i vegger og murer og i de trange smauene. Her kunne vi absolutt hatt mere tid for å finne roen. Vi var også en tur innom Monaco og noen av oss våget seg inn i Casinoet. Det store matmarkedet i Antibes var en opplevelse, her fantes lokal mat av alle fine, franske sorter: olivenolje, frukt og grønt i alle fasonger, kjøtt og pølser og mye spennende på glass. Og de franske ostene ! med lukt og smak som bare finnes der. Å kjøre langs Cote Azur er en opplevelse i seg selv, denne vakre kyststripen med det intenst blåe havet utenfor er lokkende for forfrosne nordboere.

Vi hadde fridager der vi kunne gjøre det som falt oss inn. Noen av oss badet på den lange bystranda, andre fant frem til sine favoritter i gamlebyen, gågatene og på markedet. Det ble sosiale treff på strandpromenaden når fløyelsmørket hadde senket seg og folket ville røre på seg etter en sein middag.

Inntrykk generelt: en meget vellykket tur som vil bli husket med glede. Honnør til turoperatøren v/Berit og turkomiteen v/Ivar og Ole