lørdag 19. januar 2013

MEDLEMSMØTE JANUAR 2013


Årets første medlemsmøte fikk god oppslutning, 50 personer deltok. Vi var i nye lokaler midt i Bergen, Grand Cafe og selskapslokaler. Pent pådekket og pent møblert - et trivelig sted med historisk sus. Tema for dagen var Apotek i hagen. Om medisinplanter fra vårt nærmiljø,
kåseri ved pensjonert apoteker Bjarne G. Thune.

Selv om noen av dagens medisiner blir fremstilt kjemisk, har de sin rot i planter fra eldre tider. Blant de mange planter vi finner viltvoksende i norsk natur er bl a einer, blåbær, løvetann, raudkløver. De har alle en viss helbredende eller forebyggende effekt , men dette bør studeres i bøker om plantemedisin før ukritisk inntak. Fra listen over medisinplanter og deres effekt, ser det ut om om de fleste hjelper for ubehag innvortes. Et kjent fenomen er groblad som har god effekt på sår: den ene siden av bladet mot sår uten betennelse og den andre mot sår med betennelse.

Bjarne sier at det er lite lurt å eksperimentere med plantene uten å ha skaffet seg skikkelig kunnskap om hvordan de virker. Noen planter er direkte giftige og er også kjent som det, bl a gullregn og revebjelle. 

I tidligere tider var det ofte munker som hadde urtehager i klostre, der de dyrket planter og laget medisin. Et eksempel på dette er urtehagen i Santa Croce Gerusalemme i Roma. Den finnes fremdeles og har et utsalg for produkter som er laget i dette klosteret.

Bjarne sitt råd til de av oss som vil prøve: skaff dere litteratur i bøker og på nett om plantene og deres virkemåte. Erstatt aldri medisin utskrevet av lege med noe annet du tror hjelper, snakk med legen først. De gamle reseptene som er tatt vare på er morsomme å lese, men lite egnet til etterlevelse.

Etter foredraget var det som vanlig sosialt samvær i tilstøtende salong med bevertning og loddsalg. Neste medlemsmøte er samme sted 4. februar. Da blir det sang og musikk.

 

onsdag 2. januar 2013

GODT NYTT ÅR !

Desember kom og adventstiden var slik den er blitt i moderne tid: fyllt opp med julebord, julekonserter, juleavslutninger, julekakebakst og juleinnkjøp - en overflodens måned. Postpensjonistenes julemøte var i tradisjonell ånd og innhold - på nytt sted. Med stor oppslutning - 75 deltakere - og god stemning selv om det var trangt mellom stolene.  Konsertgruppen var i Grieghallen den 14. des og fikk oppleve en vakker avslutning på høstsesongen og en gripende innledning til en kristen julefeiring - Berlioz juleoratorium om Jesu fødsel og flukten til Egypt.

Men nå er vi i nytt år, 2013 er avfyrt av utallige fyrverkerier og postpensjonistene er i gang med ny sesong. Det er gledelig å melde at vi siste år pr utgang desember har fått 46 nye medlemmer i vårt lokallag. Vi har strevet med å få fatt i egnet lokale til våre medlemsmøter etter at Ricksstuene ble stengt siste høst. På grunn av nytt lokale og nye priser må vi øke egenandelen for møtene til kr 100,- pr person. Vi håper at dette ikke legger en demper på iveren etter å samles med gode venner og kolleger.

Så derfor, vel møtt til vinter/vårsesongen 2013. Møtestedet er Grand Cafe og Selskapslokaler, inngang fra Ole Bulls plass, møtetid er
kl 1200 - 1500.

Program:

Mandag 7. januar - "Apotek i hagen - hagen som apotek - om planter som vi kan smake på uten stor risiko. Pensjonert apoteker Bjarne G. Thune forteller om plante- og medisinhistorie.

Mandag 4. februar - Årstad Tyrolerorkester spiller opp. En forsmak på turen til Østerrike og St Johann i høst.

Mandag 4. mars - Årsmøte

Mandag 8. april NB - "FN - menneskerettighetene og de eldre" - Hvem er de eldre, og hvordan er det med rettighetene for de eldre i Norge og verden forøvrig? Foredrag ved Kai Grieg fra FN-Sambandet.

Mandag den 6. mai - Ut på tur - heldagstur med buss og noko åttåt. For påmelding til denne turen blir det sendt ut egen innbydelse med påmeldingsfrist.

Vi starter opp igjen konserttilbudene i Grieghallen. Første konsert er Mozart og Britten. Vil du være med så ta kontakt med Magnhild Klubben, telefon 92243641.

Møtene på Grand Cafe blir i god, gammel stil: etter kulturinnslaget er det sosialt samvær med enkel servering og utlodning.

Vel møtt !