søndag 14. februar 2016

MEDLEMSMØTE I FEBRUAR 2016

Femti medlemmer hadde funnet veien i det dårlige været til medlemsmøtet i Grand Selskapslokaler. Leder Eli Ludvigsen ønsket velkommen. Til minne om _Vegard sang vi innledningsvis hans yndlingssang "Det som eingong var". Dereter fikk vi noe informasjon om årets turer: austevoll 3. mai og "Flor og Fjære" 22. - 23. juni.

Dagens tema var "Dialekter og sosiolekter" - foredrag ved Gunnstein Akselberg. Han er professor i nordiske språk og underviser ved Universitetet i Bergen. Fagområdet omfatter Færøyane, Island, Sverige, Danmark og Norge. Han er stadig gjest i det meget populært radioprogrammet Språkteigen.


Dialekter og sosiolekter er muntlige språkvariasjoner med forskjellige utgangspunkt. Dialekter er geografiske språkvariasjoner. Sosiolekter er språkvariasjoner etter sosial bakgrunn, eksempler: Kalfardialekt, advokatbergensk er fremmet av sosiale faktorer. Gunnstein Akselberg filosoferte mye over forandringer i språk og dialekt. I motsetning til danskene sier vi at dialekter forandres, mens danskene mener at dialekter ikke finnes mer i deres land. 

Bergensdialekten er sterkt påvirket av Hanseatene og vi har en rik og variert dialekt. Han stilte spørsmål om Bergensmålet er på flyttefor eller om det er bergenserne som er på flyttefot. Han mener det siste, da bergensere påvirker dialekten der de kommer. I Hordaland er det 6 ulike dialektområder: Nordhordmål, Sunnhordmål, Bergensmål, Hardangermål, Vossamål, Midthordmål. Det ble veldig interressant da han tok for seg ulike ord og forskjellig uttale. Mange ønsket nok at han hadde fortsatt i likhet med han sjøl. -han hadde mye på hjertet, men etter ca 1 og 1/2 time måtte han slutte av.

Han fikk god applaus for et interressant foredrag. Så gikk medlemmene til en noe forsinket kaffepause og praten gikk livlig rundt bordene.