torsdag 19. mai 2016

VÅRTUR TIL AUSTEVOLL I MAI

Reisebrev fra Gunnlaug Sand Granlund:

Den 3. mai - litt forsinket fra Bystasjonen - dro vi avgårde i et grått og trist vær, 70 personer på tur til Austevoll. Fergen gikk fra Krokeide kl 0930 til Hufthamar. Ombord fikk vi oss en kopp kaffe før vi ankom -Hufthamar der vi ble møtt av vår lokale guide for dagen, Hallvard Stenevik, og jamen fikk vi en solgløtt også.

Første strekk gikk på østsiden av Huftarøy. Vi kjørte forbi Storebø som er administrasjonssenteret i kommunen. Guiden fortalte at kommunen har ca 5000 innbyggere, 667 øyer og 11 broer. På smale veier kjørte vi videre på østsiden. Vi fikk se Havbruksstasjonen der forskere fra Universitetet forsker på det meste innen havbruk, og fiskerfagskolen som nå heter Austevoll videregående skole. Her utdannes elevene i maritime fag. Vi ble fortalt at en del av kommunen på østsiden i tidligere tider hadde tilhørt Fitjar kommune. Vi kunne se utover Langenuen, fergen som går fra Husavik til Sandvikvåg og fiskeoppdrettanleggene langs Langenuen.

Turen gikk videre over store bruer til Selbjørn og Stolmen, alt mens guiden fortalte historier om folk som bodde her. Han fortalte også om næringslivet som ikke bare er fiskeri, men også turisme og oljerelaterte bedrifter. På Salthella ble vi vist en stor molo som nylig var ferdig slik at der blir det nå en god havn. På brua over mot Stolmen kunne vi faktisk se helt til Slåtterøy fyr! På Stolmen snudde vi og her fikk vi se Globen som var satt opp akkurat der hvor 60,ende breddegrad går.

Nå var det tid for Bekkjarvik. Der fikk vi ca 1 time til å rusle rundt på egenhånd og beskue stedet før lunsj kl 1300 på Bekkjarvik Gjestgiveri. Lunsjen besto av nydelig laks og dessert, tilberedt av stedets flinke kokker. Bekkjarvik er et gammelt handelssted fra dansketiden der kongens menn kunne søke ly når de ferdedes langs kysten.


Bekkjarvik Gjestgiveri

Etter lunsj gikk turen videre langs vestsiden av Huftarøy. Vi ble tatt med til kommunesenteret på Storebø og videre utover til Bjånesøy og Kolbeinsvik der det er mange nye hytteprosjekter. Etterpå gikk turen til Bakkasund der vi fikk se mange store fiskebåter på Austevollshella og Hundvågøy. Bakkasund var også i sin tid et gjestgiversted, men vi kom ikke helt ut dit i dag fordi veien var for smal for den store bussen.

Fra Bakkasund gikk turen videre tilbake til Storebø og Hufthamar der vi tok farvel med vår guide. Mette av inntrykk hadde vi opplevd Austevoll på sitt beste med mange idylliske steder og små viker, der villsauen beitet overalt.


Villsau

Værgudene som lot regnet pøse ned da vi dro fra Bergen, smilte til oss da vi ankomHufthamar og sola tittet frem, men litt kjølig var det.  Alt i alt en veldig trivelig tur. Takk til turkomiteen for et fint opplegg.

Hilsen fra Gunnlaug Sand Granlund