mandag 21. november 2016

POSTPENSJONISTANE 40 ÅR JUBILEUMSFEST 4. NOVEMBER 2016

Så var det jubileumsfest. Nesten 80 medlemmer var påmelde til feiringa av Postpensjonistane i Hordaland si feiring av 40 år på Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli. Gjester frå nord og sør og aust var bedne til festen - og dei kom: Marit Langbo frå Landsstyret, Eli Roseth Eik og Håkon Eik frå avdeling Sunnhordland, Harald Ekroll og Nelly Skogstad frå avdeling Sogn og Fjordane. Og så våre lokale gjester: tidlegare terminalsjef Bjørn Myrdal og Wenche Myrdal, og leiar i Postkom/region Vest Anne Åsheim.

Etter ein halvtimes aperitif og godprat i god stemning vart festlyden spelt inn i festsalen til  marsjtonar frå Otto Aksnes, vår faste musikar på mange julemøter. Der var vi benka kring fleire runde bord som var fint pådekka og pynta med blomar. Vår leiar Eli Ludvigsen helsa alle velkomen og var glad for å sjå dei innbedne gjestene og medlemmene. Kveldens toastmaster var Kjell Fossum. Han leia det heile med humor og fast hand. Menyen var det ingenting å klaga på: trerettars med både fisk og kjøt - og søt dessert.Drikke var det rikeleg av. både kvitt, raudt og blankt. Etter velkomstsangen kom det mat på bordet og det var god tid til hyggeleg prat mellom rettane.

Klokka drog seg mot 2100 og det var tid for kulturelt innslag. Postkoret kom med sin reservedirigent Kjell Thorsheim som måtte trå til så og sei på sparket fordi Elin Hestenes måtte melda fråfall. Dei starta med "Sangerhilsen" av Edvard Grieg og så den vakre "Til Østerland vil jag fara". Deretter kom dei lette visene og så vart det juestemning med Jakob Sande sin klassikar "Det lyser i stille grender". Vel fortent applaus til Postkoret som alltid er viljuge til å syngja for pensjonistane.

Det var tid for talar og helsingar. Brigt Skeie snakka om korleis det gjekk til då pensjonistlaget vart stifta. Han var den gongen leiar for Velferdsforeningen Posten som også hadde pensjonistane under sine vinger med turar og pengestøtte. Målet var å få samla dei ymse pensjnistlaga som kom frå den ulike fagforbunda til eitt rike, og slik vart det. Gjestene framførde sine helsingar og jamen hadde dei med seg gåver - både pengar, kunst og litteratur. Bjørn Myrdal takka for eit godt samarbeid med pensjonistane i Bergen Postterminal der pensjonistane dei seinare åra har hatt husrom - kontorplass, møterom og arkiv. Anne Åsheim frå Postkom uttrykte glede over at postfolk som etterkvart pensjonerar seg har ei oppegåande, aktiv og veldriven forening å gå til i pensjonisttilværet.

Så var det dessert og dei siste restane av vin kom i glasa. Johnny Taule takka for maten og både kokk og servitørar fekk vel fortent hyllest. Bordsete vart slutta av med "Skal gamalt venskap kverva burt" og Eli takk Kjell Toastmaster for jobben. Det var tid for Kaffe Avec - og så var det dans og intense samtalar eit stykke inn i natta.søndag 20. november 2016

MEDLEMSMØTET I OKTOBER

46 medlemmer møtte opp for å høre dagens tema som var Lindåsprosjektet og som handler om ny teknologi i omsorgstjenesten for eldre. Fra prosjektet kom Oddrun Storheim Hoel på besøk for å orientere om fremtidens muligheter til å gi bedre hjemmetjeneste. Det må tenkes nytt og anderledes, styrke kvalitet, det blir for få hender og det må drives kostnadseffektivt.

Lindåsprosjektet er et innovsjonsprosjekt som skal vurdere risiko, snu hjemmetjenesten og forandre måten å tenke på. Fremtidens eldre vil ha uavhengighet og kommunesektoren skal utvikle gode tjenester basert på dette. Målet er 250 installasjoner i Lindås og i dag er det 180 brukere. prosjektt baseres på trådløs teknologi og Respons til alarmsentral. Brannvesen rykker ut. Det finnes forskjellige systemer i bruk, moen påkaller familie/naboer eller hjemmesykepleien. Målet er mestmulig selvstendighet, riktig tjeneste på rett nivå og helsepersonell kommer inn ved behov. Forsknngsrapport viser at: brukere bor lengre tid hjemme, pårørende er tryggere for sine, personalet jobber på en nye måte.

Regnestykket videre ved teknologibruk sammenholdes med kostnadene ved sykehjemsplass. Utstyr leies og kjøpes ikke fordi utviklingen skjer så fort at det blir raskt utdatert. Teknologien brukt i prosjektet skal gi mestring og selvstendighet, mobilitet, sørge for personlig hygiene, måltider, helse og sikkerhet, samt styre varme,lys, dører og vinduer. Lindåsprosjektet ble satt i gang 1. august 2016.

Det ble vist en filmsnutt med intervju av brukere og pårørende som gav positive utsagn. Temaet engasjerte møtedeltagerne og flere spørsmål ble stilt. Det ble gitt god applaus, blomster og takk til foredragsholder for en interessant orientering.

HØSTTUR TIL PORTUGAL I SEPTEMBER

Den 21. september startet høstturen fra Bergen Lufthavn kl 0930 og reisemålet var Portugal, først til Cascais. Det ble en lang reise via London og landing i Lisboa kl 1800, så til hotel Baia i sentrum av Cascais for innsjekking og middag. Dagen derpå var det sightseeing med guide Dino, først til Sintrafjellene med de kongelige slott og informasjon om tidligere tiders kongelige.

Så bar det vestover til Portugals vestligste punkt Cabo de Roca som også er Europas vestligste punkt med Atlanterhavet foran så langt du kan se.

Neste dag var det besøk i Lisboa, hovedstad i Portugal siden 1100 tallet med 3 mill innbyggere i dag og som ligger ved elven Tejo. Det ble stopp ved Belemtårnet. Derfra seilte Vasco da Gama da han fant sjøveien til India.

Samme dag ble det besøk i Jeronimi kloster og kirke og deretter stopp i gamlebyen Alfamo. Her ventet en hyggelig overraskelse - servering av forfriskninger - meget godt mottatt. Søndag var det avreise til Porto og på veien var det stopp i byen Obidos, kalt postkortbyen. Den ble gitt i bryllupsgave fra kong Dinis til hans brud da han giftet seg med Isabel av Aragon i 1282. Etter en tur innom universitetsbyen Coimbra gikk ferden videre til Porto der vi sjekket inn på Grande Hotel de Porto sentralt i byen.

Mandag var det rundtur med buss i byen og besøk i bydelen Ribeira med Fransiscuskirken og børsbygningen - begge like inponerende. Kjøreturen gikk gjennom Dourodalen med elven Douro som deler byene Porto og Gaia. Her i dette landskapet dyrkes druene som blir til portvin. Tirsdag fikk vi en båttur på elven og besøkte Sandemanns vinhus der vi ble orientert om hvordan denne gode vinen blir til, Smaksprøver var populært og handel ble det.Noe godt må man ha med hjem.

Onsdag var det slutt og tid for hjemreise. Det var en fin uke å minnes med mange inntrykk og gode opplevelser sammen med en sammensveiset gjeng. Takk til reisekomiteen og til Berit for godt arbeid.

Reisebrevet fra Brigt Skeie er forkortet.