torsdag 30. desember 2010

VEL MØTT I 2011

Programmet for medlemsmøtene vinter/vår 2011 er klart og vi møtes i Ricksstuene i Veiten mandager kl 1200 - 1500. Inngangspenger for møtene er kr 75,- pr person, ingen prisøkning for 2011. Mai-møtet blir i distriktet utenfor Bergen og det vil bli sendt ut eget skriv om dette.

PROGRAM VINTER / VÅR 2011:

Mandag 10. januar
"Førr ei Dame" - statsarkivar Yngve Nedrebø kåserer om dronning Ingrid av Sverige

Mandag 7. februar
"Gamle Bergensviser - og historiene bak dem" - forlagsredaktør Jo Gjerstad kåserer

Mandag 7. mars
Årsmøte 2011

Mandag 4. april
"Om vår helse" - dr Ingvard Wilhelmsen kåserer

Mandag 9. mai
Ut i det blå - bussutflukt med noko attåt

Høsttur
Invitasjon til høsttur er sendt ut. Turen går til Estland og Finland i september.
NB påmeldingsfrist!

Det er Postens dag på Lillehammer den 19. juni. Innbydelse med reisedatoer, priser og annen informasjon sendes ut seinere.

Velkommen til hyggelig og kollegialt samvær i Ricksstuene

JULEMØTE 2010

Julemøtet den 7. desember 2010 var i tradisjonell stil. Ingen saker til behandling, men en hyggelig kveld som avslutning på året som er på hell. En halvtime gikk med aperitif og prat før gjestene benket seg ved festbordet i den store salen til måltidet med 3 retter og kulturelle innslag.

Musikken og sangene - alt kjent og kjært - maten velsmakende og servert med stil og god drikke til. Else Hauge hadde hentet frem de gamle minnebøkene som alle husker. "Elsk din mann og bøt hans hoser, så skal du vandre på røde roser", "Gi lykken må gro, som gresset bak do", eksempler på gode ønsker for fremtiden blant småpikene for 50 - 60 år siden. Hadde gutter minnebøker ?

Gudveig Avbrahamsen takket pent for maten og la vekt på at samværet på julemøtet var noe å glede seg til, spesielt var hun glad for å få høre Postkoret Bergen. Koret fremførte både gammelt og nytt, bl a en hyllest til pilsen og "Romjulsdrøm" med resitasjon. Populære gjester og stor applaus.

Etter kaffe avec i salongene der praten gikk livlig og mimringen ingen ende ville ta, ble det dans og bar. Folket svingte seg, først da klokken nærmet seg midnatt ble det noe tynnere i rekkene. Takk til Ricks for utmerket avvikling og god mat - og takk til gjestene som gjorde kvelden trivelig for hverandre.

Styret takker for i år og ønsker velkommen til medlemsmøter og turer i 2011.






















torsdag 2. desember 2010

SMALAHOVETUR TIL VOSS


Den 3. november var det busstur til Voss og besøk hjå Ivar Løne. Turkomiteen i Postpensjonistane Bergen meinte at det måtte vera fint å reisa dit ein mørk novemberkveld for å eta smalahove. Smalahove i tidlegare tider var kvardagskost på bygdene og helst like før jul. I Lønetunet er denne gamle matkulturen livs levande og på moten. Bukkane på biletet er ikkje frå Voss, men dei har fire horn.

Eva Osen var med og fortel her om kva som gjekk føre seg:

Fin buss og behagelig kjøring - og en bussjåfør som deklamerte Jacob Sande sine dikt når han kjørte. En hyggelig mann som gjorde turen til en opplevelse. Vi ankom smalahovetunet og ble møtt av bonden sjøl. Han ønsket velkommen med en velkomstdrink - gårdens egenproduserte vossaøl. Så bar det inn til et veldekket bord.

Ivar Løne fortalte litt om gården og produksjonen. Så ble smalahovene båret inn og vi fikk hvert sitt smalahove lagt på tallerkenen. Vi følte jo at dyret lå der og så på oss! Poteter og kålrabistappe ble også servert, drikken var gårdens øl og smalahoveakevitt. Akevitten blir produsert av Arcus for Ivar og Smalahovetunet. Det ble en del latter, for det var ikke alle som visste hvordan et slikt hode skulle spises. Spis alt som kan tygges, var beskjeden. Huden også - og øyet er en delikatesse.

Vi spiste, pratet, skålte og latteren satt løst. Det var et hyggelig måltid. Så ble det spurt om noen ville ha hode nr to, men de fleste av oss var ganske mette etter ett hode og nøyde seg med pinnekjøtt, pølse, potet og kålrabi.

Etterpå var det omvisning på gården. Nede i tunet var det tent et bål og her fikk vi demonstrert hvordan man svidde smalahove i gamle dager. I våre dager skjer alt automatisk og vi fikk demonstrert apparatet som brukes. Så var det kaffe avec og kaker. Ivar Løne fortalte mer om gården og viste frem forskjellige klenodier. Til slutt fikk vi alle diplom. En av dem som spiste to hoder fikk smalahovepin i sølv.

Vi takker for en flott tur og håper den kan gjentas neste år.

Red anm: Det er notert i Turkomiteen - smalahovetur ligg i minneboksen.Turkomiteen tar dette t


RRed amn:







søndag 28. november 2010

POSTPENSJONISTENE I BERGEN FEIRER OLE BULL


På medlemsmøtet i november møtte mange av våre medlemmer opp for å høre Eilif Løtveit snakke om Ole Bull som kunsner og som menneske. Over hele landet har han vært feiret i år, men spesielt i Bergen der han ble født for 200 år siden. Eilif Løtveit tok oss med på en reise gjennom hans liv.


For en reise var det, han var stadig på farten over hele Europa, Amerika - både nord og sør, og stuntet han gjorde i Egypt ved å spille på toppen av Keopspyramiden er dramatisert og påtenkt filmet. Som musiker og komponist brukte han norsk folkemusikk sammen med kunstmusikk. Hans fremføringer vakte stormende begeistring, han ble hyllet slik rock- og popstjerner blir mottatt i dag. Dette var før lydopptakets tid, men etter beskrivelser om ham så var han nok en virtuos på fiolin.


Han var fødselshjelper for det første norske teater som startet i Bergen. Men da han var en urolig sjel, måtte han straks ut igjen for å ta fatt på nye prosjekter og realisere sine drømmer. Hans drøm om Oleana - en nybyggerkoloni i USA - ble startet, men ble ingen suksess. Pengene forsvant og familien led.


Tross mange oppturer og nedturer, regnes han som en av Norges store sønner. Hans to hjemsteder i Norge - på Osterøy og Lysøen - er nå i bruk som museer og til konserter. Da han døde var det landesorg, det ble en storslått begravelse - helt i stil med hans egne fremførelser i livet.


Eilif Løtveit avsluttet reisen gjennom Ole Bull sitt liv med hans musikk der vi fikk høre Arve Tellefsen på CD spille "Sæterjentens søndag" og "I ensomme stunde", en vakker avslutning på et interessant kåseri. De som fikk mersmak etter dette, kan gå på biblioteket og låne både bøker om hans liv og innspillinger av hans verker.

mandag 18. oktober 2010

MEDLEMSMØTE I OKTOBER




Det var godt fremmøte på medlemsmøtet i 4. oktober, mange ville høre psykolog Linn Heidi Lunde foredra om dagens tema:
Mestring av alderdommens utfordringer. Hun har doktorgrad i aldringspsykologi og mange års erfaring i praksis fra fagområdet.

I sitt foredrag la hun vekt på å klargjøre at eldre/gamle ikke er en ensartet, hjelpeløs gruppe og at før og nå er vidt forgskjellige tidsepoker både for oppvekst og aldring. Det oppstår gjerne fordommer og negative holdninger overfor mennesker som kommer opp i årene - myter og oppfatninger som kan være verre å håndtere enn både rasisme og kjønnsdiskriminering. Dette fenomenet kalles for alderisme, eksempelvis at alle over 80 år vil bli hjelpeløse og trenge sykehjemsplass ! Feil - bare en liten prosentandel trenger slik pleie.

Å takle aldring er å akseptere de endringer som livet byr på og ikke dvele ved fortiden og de valg som er gjort. Det kan være vanskelig å komme seg gjennom hendelser der livet mister sin mening - som når en mister sine kjære eller helsen skranter. Det å gå fra jobb til pensjonist kan for noen oppleves som et stort tap.

Det er viktig å forsone seg med det livet en har levd og være tilstede hær og nå. Du er aldri for gammel til å lære noe nytt, engasjer deg i sosialt liv, vær fysisk aktiv og ta vare på dine venner. Motbevis av alle krefter vrangforestillingene i alderismen.

Vi takker Linn-Heidi Lunde for et glimrende foredrag som traff sitt publikum!

Vegard oppsummerte en del saker: skatteendringer i statsbudsjettet, SAKO-seminar der Stein Husebø snakket om Manifest 2010. Medlemsverving alltid på dagsorden. Oppfordring om påmelding til smalahovetur til Voss i november.

Møtet ble avsluttet i salongene med kaffe, snitter, loddsalg og god stemning.

søndag 17. oktober 2010

MEDLEMSMØTE I SEPTEMBER

Det var god oppslutning om medlemsmøtet den 13. september, 51 medlemmer møtte opp for å høre den lokale trubaduren Øyvind Offerdal med programmet "Fra Bellman til Bergen". Men også var det gjensynsglede blant de som var sammen på høstturen og iver etter å se bilder fra turen.

Vegard innledet møtet med gjennomgang av saker i tiden: bl a engasjement for evt deltakelse i lokalt politisk arbeid, omsorgsboliger/sykehjemsplasser og medlemsverving.

Øyvind Offerdal hadde satt sammen et fint viseprogram med hovedvekt på Carl Michael Bellman. Han startet med Ulf Lundell og Evert Taube, de er også svensker og også populære i Norge. Han hadde en opplysende gjennomgang av CMB sin livshistorie og lystige bohemliv som brøt kraftig med hans oppvekst i et religiøst hjem.

Øyvind sang de kjente visene og vi sang med: Gubben Noa, Vila vid denne kjella, Solen glimma osv....... På den musikalske reisen til Bergen var vi innom både Sørlandet og Irland. Visen fra Irland var kjent for noen av oss - vi hadde jo nettopp vært der og sunget den!

Innimellom sangene kom de gode historiene trillende, meget morsomme og noe på kanten. Og stemningen ble etterhvert lystig i salen så vi hikket og lo da vi gikk inntil kaffen og smørbrødene.

FIN HØSTTUR TIL IRLAND

Postpensjonistene i Bergen reiste til Irland 30. august. Det ble en strålende uke, rik på opplevelser både av natur og kultur. Rent og velstelt overalt, husdyr på beite i irrgrønnt gress, nymalte hus og intet boss (bergensk for søppel) noen steder.

Vårt besøk på vestkysten ble kronet med utflukten til Cliffs of Moher som er et klippeområde ved Atlanterhavet. Imponerende natur og en stor turistmagnet. To netter i byen Galway før vi drog sørover til den sjarmerende byen Killarney. Her bodde vi i gåavstand til bysentrum med alle pubene og noen butikker. Her hadde vi dagstur gjennom Ring of Kerry som er en halvøy på Irlands vestkyst. Den er berømt for sitt varierte landsskap med høye fjell, daler og innsjøer. Irland har også sine museer og vi besøkte bl a Bunratty Castle (slott for de mektige) og Kerry Bog Village - det siste en samling hus fra Irlands fortid da folk og husdyr delte både hus og varme.

De siste dagene var vi i Dublin, hovedstad og folkerik - over en mill innbyggere. Der besøkte vi St Patrick, katedralen med statue og minneplate av Jonathar Swift + mye annet, Trinity College med Book of Kells. Kulturfaktoren var omfattende denne dagen og under lunsjen på The Brasen Head Pub, visstnok Irlands eldste, ble "Nystemten" avsunget stående til ære for guiden vår - født i Bergen, men bosatt i Dublin.

Intet besøk i Irland uten besøk i et whiskeysted. Denne gangen ble det John Jameson som nå er bare museum med filmfremvisning, demonstrasjon og butikk. Og smaksprøver selvfølgelig. Våre eksperter klarte seg bra og diplom utlevert.

Den siste kvelden ble vi skysset ut på landet og stuet inn på et diger pub sammen med andre turister. Stemningen var høy rundt langbord der folk satt trangt og sang med når The Merry Plughboys drog igang feler og trommer og kjente sanger.

Turen ble vellykket takket være et godt opplegg fra turoperatøren, vår sjåfør Joe og turdeltakerne som fant seg vel tilrette med godt humør. Takk for gode opplevelser og godt reisefølge!

Red. mrk: Dette er utdrag fra et referat skrevet av Signe Silseth. Einar Erichsen tok mange bilder. Disse er ikke lagt ut på nett, men samlet i album hos Einar.

søndag 29. august 2010

HØSTPROGRAM 2010

Sommeren er på hell. Årets høsttur går til Irland og om vel en uke er turdeltakerne hjemme igjen etter noen fine dager i dette vakre landet som har ekte vestlandsvær.

Høstsesongens medlemsmøter starter derfor den 13. september - OBS, OBS dato. Som tidligere er møtestedet Ricksstuene i Veiten 3. etg, mandager kl 1200 - 1500, se program:

Mandag 13.09.2010
"Fra Bellmann til Bergen" - Øyvind Offerdal kåserer og fremfører viser av den svenske poeten Carl Michael Bellmann (1740 - 1795).

Mandag 04.10.2010
"Mestring av alderdommens utfordringer" - foredrag av psykologspesialist Linn Heidi Lunde.

Mandag 01.11.2010
"Ole Bull - menneske og kunstner" - Eilif Løtveit kåserer med musikkeksempler.

Tirsdag 07.12.2010
Julemøte - det blir sendt ut egen innbydelse.

Vel møtt til våre samlinger !



onsdag 28. juli 2010

SOMMERTUR TIL HOVEDSTADEN


Årets sommertur for postpensjonistene ble en meget vellykket
3-dagers til hovedstaden. Selv om ikke alt gikk som planlagt, ble reserveløsningene godt mottatt blant deltakerne.


Her ser vi litt av den nye Holmenkollbakken


Eva Osen har skrevet referat fra turen, les her hva hun og de andre opplevde:
(innlegget er noe forkortet, red. anm.)
Lørdag den 12. juni gikk 46 morgenfriske pensjonister på morgenekspressen til Oslo. Turen gikk fint helt til vi nærmet oss Hokksund. Da gikk toget seinere og til slutt stoppet det helt. Vi merket en viss aktivitet blant togpersonalet og fikk beskjed om at toget ble stående en liten stund. Det varte og det rakk, og til slutt kom beskjeden om at noe var falt ned på kjøreledningen. Det var umulig å komme videre med toget, men der var bestilt busser så vi måtte bare vente. Vi kom til Oslo i egen buss. Om kvelden var det middag på hotellet. Etter middag satt noen på hotellet og pratet, mens andre gikk en tur for å se seg om.

Søndagen var det først bysightseeing. Bussen hentet oss kl 0930. Guiden var var en dame fra Bergen som hadde bodd i Oslo i over 20 år. Først kjørte vi rundt i sentrale deler av Oslo, og så gikk turen ut til Bygdøy. Deretter bar det opp til Holmenkollen. Vi fikk se det som skal bli den nye bakken, men foreløpig var det bare en eneste stor byggeplass.
Turen gikk videre til Vigelandsparken. Guiden vår fortalte om de forskjellige figurene og viste oss til slutt labyrinten i parken. Bussen stoppet foran rådhuset og vi fikk en omvisning der.

Etter turen var det noen timer fri før vi skulle i Operaen. På grunn av streik var det ingen forestilling, men vi fikk en interressant omvisning i operabygget. Etterpå var det tid til en tur på operataket før vi skulle møte på Hotell Opera like over gaten. Her fikk vi møte Marianne Oulie Wiik - et fyrverkeri av en dame. Hun er ansatt ved Den Norske Opera og er bl a pianist, repetitør, omviser, kordirigent og foredragsholder. Vi ble tatt med inn i balletten Askepott via lysbilder og musikk. Og vi måtte selv delta i forskjellige roller. Kveldens absolutte høydepunkt var da Ivar kom inn utkledd som heks! - jubelen sto i taket! etterpå var det middag i restauranten på Hotell Opera.
Mandag var det omvisning i Stortinget. Vi ble delt inn i to grupper og undertegnede var med i første gruppen. Det er ikke bare, bare å komme inn i Stortinget. Først måtte vi gjennom en sikkerhetskontroll helt lik den som er på flyplasser. Guiden vår viste oss først en modell av Stortingsbygningen slik den var opprinnelig. Da den gamle bygningen ble for liten, ble noe revet og en ny moderne fløy ble bygget til. Vi gikk inn på publikumsgalleriet og fikk se at dagens møte ble åpnet. Defra gikk vi inn i Odelstingssalen og her fikk vi høre en del om Stortinget. Så gikk vi inn i Eidsvollsalen. På veggene her var det bilder av de som var med på Eidsvoll da grunnloven ble skrevet. Vi var i vandrehallen, den som vi ser på TV når politikerne blir intervjuet.
Kl 1500 var det bussavgang til Oslo S, og vi fant perrongen. Toget skulle gå kl 1607, men hvor det det av??? Vi ventet og ventet, men toget kom ikke. Endelig kom meldingen - tekniske problemer. Måtte vi ta buss til Bergen ? Nei heldigvis, en halv time forsinket dro vi fra Oslo. Ute var det regn, men da vi nærmet oss Nesbyen, skinte solen og været ble bedre og bedre etterhvert som vi kom vestover. På høyfjellet var det nysnø - i juni! Vi var vel hjemme i Bergen akkurat etter ruten.




Det var ikke lov å fotografere inne i Stortinget. Men i Rådhuset var det lov, dette bildet er fra Rådhushallen.
Ja, det var årets sommertur. Men det er ikke for sent å ønske hverandre fortsatt god sommer. Og til de heldige som skal på høsttur til Irland, vi sees på Flesland!










































































































































































































































































































































Turen gikk videre til Vigelandsparken.






















































































































































søndag 23. mai 2010

MEDLEMSMØTE OG KULTURDAG I HARDANGER


Den 10. mai var det dagstur til Hardanger - 39 medlemmer steig på bussen i Bergen, Åsane og Trengereid. Me såg fram til ein roleg busstur, hyggeleg samvær og gode kulturopplevingar. Første stopp var Norheimsund Fartøyvernsenter som ligg høveleg til ved fjorden like ved tettstaden. Her er båthus, kaianlegg, kinosal, kafe og administasjon.


Hyggelege vertsfolk tok imot og me vart sessa rundt borda til kaffi og lefse - det smakte godt. Av vertsfolka fekk me ei grundig innføring i Fartøyvernsenteret si soge. Kortversjonen er: kjøp og restaurering av jakta "Mathilde" i 1984, ferdig i 1989. Deretter "blod på tann" blant entusiastane med overgang til permanent drift som kompetansesenter for fartøyvern med attføringstilbod, lærlingeverksemd og reiseliv. "Mathilde" er på sjøen i mange slags oppdrag langs heile kysten, ungdom og vanlege folk mønstrar på og får oppleva kva det er å vera mannskap på ei seglskute.

På veggene i kafeen er det mange skutebilete - mange skuter vart bygde ved verfta i Hardanger og siglde sidan langs riksveg 1 med gods og folk. Her på senteret er dei ute etter skutene sine soger - eigarane, fraktene, mannskapet.



Me såg film om ferdsla på fjorden og båtbygginga i Hardanger, det var eit båtbyggeri mest på kvart eit nes i seglskutetida. Ingen vegar, ingen bilar og ferdsla gjekk like mykje langsetter fjorden som tvers over fjorden. Ei reise til Bergen tok gjerne fleire dagar den gongen. Det store skiftet kom med båtmotoren - og ei ny tid vaks fram.

I båthusa er det gamle båtar.








- og nye båtar.

Her vert ein ny Oselvar til på gamlemåten - alt med handemakt. Den gamle båtbyggjarkunsten er eit handverk som dei unge får læra her ved senteret.

Kunnskap om gamle båtar, båtbyggjing og restaurering av gamle båtar er samla her ved senteret. Gjennom Riksantikvaren har senteret fått status som nasjonalt kompetansesenter for fartøyvern.


Me postpensjonistane er interesserte og følgjer godt med når båtbyggjaren fortel om det praktiske arbeidet ved senteret. Den gamle dampen "Stord" er her stundom og får hjelp til ymse restaureringsarbeid. Fleire i følgjet vårt har i yngre år reist med postekspedisjonen på denne båten. Namna vert noterte for registrering i det historiske dokumentet om "Stord". Andre kjenningar ved kai er prinsebåten "Faun", av kongeleg byrd må vite.

Etter innhaldsrike timar i Fartøyvernvernsenteret tek me farvel med det hyggelege vertsskapet og entrar bussen. Ferda går vidare til Strandebarm Fjordhotell for lunsj og kaffi. Det summar livleg rundt bordet - om gamle dagar, gamle båtar og anna som er kjekt å prata om.
Ein vellukka tur og kulturdag for postpensjonistane - og ikkje berre for dei som likar båtar !












































































































































































































Ein film om ferdsla på Hardangerfjorden synte endringane frå gamal til ny tid, største spranget var då båtane fekk motor og alt byrja gå mykje fortare. I segltida kunne det gå mange dagar på ei reise til Bergen.
























Ute var det kald vind, men
















































lørdag 8. mai 2010

MARKERING AV 8. MAI I BERGEN POSTTERMINAL

Postkoret Bergen markerar fredsdagen i dag ved minneplata i Bergen Postterminal med helsing og vakker sang. Posten, Postkom og Postpensjonistane deltek og i markeringa og framfører sine helsingar til ære for postfolka som deltok i motstandsarbeidet.

Helsinga frå Postpensjonistane i Bergen er slik i dag:

8. mai - denne dagen er minnedagen for feiringa av freden i 1945. Det er 65 år sidan, og dei som hugsar dagen, hugsar den som ein stor festdag. Mange som hadde vore borte lenge kom heim i tida etterpå - gleda var stor. Men nokon kom ikkje heim, dei som var heime venta og venta, og vona i det lengste. Nokon av dei som ikkje kom heim har namn på minnetavla her. Nokon som enno lever, kjende dei og minnest. Me som ikkje kjende dei, skal og minnast. Me skal fortelja etterslekta om det som hende, og med all vår gode vilje - det må ikkje skje igjen.

For snar 70 år sidan - 17. mai 1940, kunne lyarane høyra diktaren lesa versa sine i radioen frå det enno frie Nord Noreg. I siste verset stig vona om overleving fram - det høver godt i dag å lesa dette for å æra dei som gjekk i striden den gongen:

"Her skal vi minnes de døde som ga sitt liv for vår fred,
soldaten i blod på sneen, sjømannen som gikk ned.
Vi er så få her i landet, hver fallen en bor og venn.
Vi har de døde med oss den dag vi kommer igjen."




tirsdag 4. mai 2010

POSTENS PENSJONISTFORBUND - LEDERKONFERANSE I SANDEFJORD

Askeskyen over landet var såvidt forsvunnet da deltakerne til årets lederkonferanse i Postens Pensjonistforbund ankom Sandefjord 28. april. Her møttes gamle kjente i hjertelig gjensyn. Noen av oss var helt ferske så vi også søkte sammen i et fellesskap. Men det jevnet seg ut etterhvert. Vår leder Arild Øynes innledet første dag og viste til den mangfoldighet som preger det lokale arbeidet i avdelinget rundt om i landet.


Dette var også tema for deltakernes gruppearbeid den første dagen. I gruppene fikk vi anledning til å utveksle erfaringer om medlemsverving, informasjon, reiser/turer og møtevirksomhet, lokal eldrepolitikk - påvirkning og samarbeid, lokalt samarbeid med Norsk Pensjonistforbund og utforming/behandling av arbeidsplan for avdelingen. Gruppearbeidet viste tydelig at geografi og demografiske forskjeller former avdelingsarbeidet. Det er ikke så lett å få samlet medlemmene til møter og andre aktiviteter i fergefylker og steder med såkalt spredt bosetning. Men felles turer liker alle og noen samarbeider med andre avdelinger for å få dette til. Noen avdelinger har representanter i kommunale eldreråd, noe som også er et overordnet mål i PPF. Potensialet er fremdeles stort for medlemsverving, så dette har prioritet landet over.



Ikke mindre enn tre foredragsholdere kom til oss den andre dagen. Først var det Harald Normann som er generalsekretær i Norsk Pensjonistforbund (tidligere i Postkom). Han snakket lenge og godt om hvor viktig det er også for pensjonister å være organisert, og spesielt at vi har kollektivt medlemskap i Norsk Pensjonistforbund. Kjerneverdiene i denne organisasjonen er trygghet, livskraft og initiativ. NPF har også fem hjertesaker: trygghet, helse, økonomi, kultur, samhold. Det arbeides med dette i politiske fora på ymse nivåer og NPF er aktør og pådriver overfor politiske beslutningtakere.


Carsten O. Five (tidl redaktør i "Dine penger") snakket om eldre og økonomi: om hvordan kutte utgifter og øke inntekter. Først og fremst sette opp budsjett og føre regnskap. Da er det lettere å se hva pengene går til og hva som lønner seg å gjøre.


Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg snakket om eldrepolitikk der han har sitt virke i Helse- og sosialkomiteen - ny pensjonsreform, sykehjemsplasser o a., de politiske utfordringene er mange, mangfoldige og uendelige.


Det ble en smule hektisk på slutten av dagen, noen av oss måtte avgårde i en fart pga problemer på Vestfoldbanen. Vi fikk ikke tatt skikkelig farvel og heller ikke takket for et strålende samvær. Jeg vil i alle fall på egne vegne takke landsstyret og andre ansvarlige for en vellykket lederkonferanse - fint å treffe kolleger som deler sine ideer og erfaringer med oss andre.


mandag 19. april 2010

MEDLEMSMØTET I APRIL

Mandag den 12. fekk me Jan Spurkeland på besøk og han skulle snakka om "Helse og humor". Han har utvikla ein teori om at når folk er i godt humør, aukar arbeidslyst og trivsel både på jobben og heime. Folk som trivst har betre helse og av det følgjer mindre sjukefråvær i arbeidslivet. Me som har kvitta oss med arbeidslivet vil og ha god helse, så teorien skulle vel passa på oss og ?

Jan har sine røter på strilelandet og har samla ihop mange løgne soger om strilar og byfolk. Desse er komne ut på vers mellom permar, spesielt er ho Spøt-Olina vorten kjend. I tillegg til Jan sine eigne tekstar, fekk me høyra nokon av Ivar Medaas sine mest kjende - som soga om dresskjøpet hjå Olsen & Nicolaysen.

Det var mykje lått og løye denne timen og helsa vart om ikkje betre, så heller ikkje verre. Bodskapen: god helse heng ihop med godt humør, gode historiar må vega opp for alt det triste som me ser og høyrer i media.

Neste medlemsmøte er 10. mai. Då er det utflukt til vakre Hardanger, påmeldingsfristen går ut den 20. april. Ring til Ivar og meld deg på, der er plassar ledige i bussen.

fredag 12. mars 2010

ÅRSMØTET I AVD BERGEN



Årsmøtet i avdeling Bergen Postpensjonistene var den 1. mars 2010. Leder Vegard Bakka var bortreist på hemmelig sted for å feire sin 70 årsdag, men hilste årsmøtet og tok gjenvalg for to år.




Leder i Norsk Pensjonistforbrund avd Hordaland - Inger Johanne Knudsen - var gjest. Hun orienterte om aktuelle saker i forbundet både sentralt og lokalt. Hun er også leder i Bergen Eldreråd og poengterte hvor viktig det er å engasjere seg i lokal eldrepolitikk som f eks eldreråd der kommunale saker kan påvirkes og tas opp overfor kommunen. Dette er ikke så enkelt som å delta på møter i ny og ne, men krever at representantene følger med alt som skjer eller ikke skjer der vår aldersgruppe er berørt. Medlemmer til eldrerådene velges samme år som kommunevalg og de som påtar seg verv må være uredde og ikke la seg stoppe så lett. Inger Johanne Knudsen har erfaring og egenskaper som egner seg til dette og hun har engasjert seg i slikt arbeid i mange år. Nylig mottok hun Kongens medalje og heder for sin samfunnsinnsats.

Årsmøtesakene ble gjennomgått:

årsmelding, regnskap, vedtekter og handlingsplan for 2010 ble godkjent. I styret ble det noen endringer i samsvar med valgkomiteens innstilling: Gro Larsen og Hilmar Eldevik sa fra seg gjenvalg og takket for seg etter mange år i styret med viktige og krevende oppgaver, Gro i reisekomiteen og Hilmar som fast vara til Landstyret. Nye i styret er Ole Follesø og Aud Liv Soleide. Per Vike sa fra seg gjenvalg og gikk ut av valgkomiteen etter mange års innsats. Ny i valgkomiteen ble Nils Are Klubben.

Nå blir det en stund til vi møtes igjen. På grunn av påskehelg tidlig i april blir neste medlemsmøte mandag den 12. april 2010. Da blir det møte med Jan Spurkeland som skal snakke om "Helse og humor". Vi håper på godt oppmøte og ønsker

VELKOMMEN !







torsdag 18. februar 2010

"ENNÅ ER DET VINTER" ......


Februar er halvgått og vel så det, men "ennå er det langt til vår..... ". Månedens medlemsmøte var godt besøkt, vi var 55 medlemmer som med forventning møtte opp på vårt stamsted. Vi tolker dette slik at dagens program var attraktivt og at mange husker stemmen fra Bergensradioen. Her skulle vi både få se og høre.


Dagfinn Malt fortalte om Bergen Kringkasting som startet sendinger 12. desember 1925, det gikk slett ikke smertefritt. Det tok noen dager før den første sendingen kom på luften. Etterhvert ble teknikken bedre og sendingene kunne høres helt ut i Sandviken ! Han startet sin karriere i Bergensradion som hallomann og skulle annonsere programmer. Seinere ble det en del reportasjer om berømtheter på besøk i Bergen, bl a Nikita Krutsjov. Han fortalte om sine to høydepunkter som radioreporter: intervu med Lill Lindfors på et lite hotellrom og intervju med Rosalyn Carter (fru president Carter) på en konferanse der ingen andre journalister fikk møte henne. Direktesendinger som var vanlige i radioens barndom og ungdom var selvsagt spennende og hadde stor risiko for episoder som måtte tas med humør, f eks teknisk svikt og feilsnakking.

En trivelig time med Dagfinn Malt som deltok i det sosiale samværet etterpå. Da ble det mer radiosnakk og mimring - alle husket vi barnetimen fra Bergen med Kallemann og Amandus.
Husk neste medlemsmøte som er mandag den 1. mars. Da er det årsmøte med de vanlige sakene: årsmelding, regnskap, valg o a. Det blir som vanlig sosialt samvær med servering i salongene. Velkommen!




onsdag 27. januar 2010

VÅRSESONGEN ER I GANG - NOE Å GLEDE SEG TIL ?

Vi er i gang med vårsesongen og det første medlemsmøtet i januar er tilbakelagt. Vinteren har vært preget av mange minusgrader, gater og veier har vært ufremkommelige og en del av oss kvier seg for å gå ut i slikt føre. Flukten sørover er merkbar og forståelig på denne tid. Vi var likevel noen som hygget oss sammen i Rikcsstuene for noen uker siden.


Mandag den 1. februar er det ny sammenkomst på vårt stamsted. Vi tror det blir et godt og spennende møte med en av radioens veteraner - Dagfinn Malt. Han skal kåsere om "Løst og fast i Bergensradion" og det gleder vi oss til. Vi tror det er mange som vil kjenne igjen radiostemmen med en gang han åpner munnen. Kanskje vil han avsløre noen radiohemmeligheter også ?

Invitasjon til ettersommerens tur i aug. - sep. er nå sendt ut i posten, håper den er kommet vel frem. De som leser beskrivelsen nøye vil se at her får vi mye for pengene. Nøl ikke med påmelding til Gro - telefon 41502338 - og gjør det straks dersom dere allerede har bestemt dere for å delta på turen.

Det er sendt ut innbetalingkort for kontingent 2010, betalingsfrist 26. februar 2010.

Vi håper å se mange av dere på Ricks førstkommende mandag. Vel møtt !