torsdag 30. desember 2010

VEL MØTT I 2011

Programmet for medlemsmøtene vinter/vår 2011 er klart og vi møtes i Ricksstuene i Veiten mandager kl 1200 - 1500. Inngangspenger for møtene er kr 75,- pr person, ingen prisøkning for 2011. Mai-møtet blir i distriktet utenfor Bergen og det vil bli sendt ut eget skriv om dette.

PROGRAM VINTER / VÅR 2011:

Mandag 10. januar
"Førr ei Dame" - statsarkivar Yngve Nedrebø kåserer om dronning Ingrid av Sverige

Mandag 7. februar
"Gamle Bergensviser - og historiene bak dem" - forlagsredaktør Jo Gjerstad kåserer

Mandag 7. mars
Årsmøte 2011

Mandag 4. april
"Om vår helse" - dr Ingvard Wilhelmsen kåserer

Mandag 9. mai
Ut i det blå - bussutflukt med noko attåt

Høsttur
Invitasjon til høsttur er sendt ut. Turen går til Estland og Finland i september.
NB påmeldingsfrist!

Det er Postens dag på Lillehammer den 19. juni. Innbydelse med reisedatoer, priser og annen informasjon sendes ut seinere.

Velkommen til hyggelig og kollegialt samvær i Ricksstuene

JULEMØTE 2010

Julemøtet den 7. desember 2010 var i tradisjonell stil. Ingen saker til behandling, men en hyggelig kveld som avslutning på året som er på hell. En halvtime gikk med aperitif og prat før gjestene benket seg ved festbordet i den store salen til måltidet med 3 retter og kulturelle innslag.

Musikken og sangene - alt kjent og kjært - maten velsmakende og servert med stil og god drikke til. Else Hauge hadde hentet frem de gamle minnebøkene som alle husker. "Elsk din mann og bøt hans hoser, så skal du vandre på røde roser", "Gi lykken må gro, som gresset bak do", eksempler på gode ønsker for fremtiden blant småpikene for 50 - 60 år siden. Hadde gutter minnebøker ?

Gudveig Avbrahamsen takket pent for maten og la vekt på at samværet på julemøtet var noe å glede seg til, spesielt var hun glad for å få høre Postkoret Bergen. Koret fremførte både gammelt og nytt, bl a en hyllest til pilsen og "Romjulsdrøm" med resitasjon. Populære gjester og stor applaus.

Etter kaffe avec i salongene der praten gikk livlig og mimringen ingen ende ville ta, ble det dans og bar. Folket svingte seg, først da klokken nærmet seg midnatt ble det noe tynnere i rekkene. Takk til Ricks for utmerket avvikling og god mat - og takk til gjestene som gjorde kvelden trivelig for hverandre.

Styret takker for i år og ønsker velkommen til medlemsmøter og turer i 2011.


torsdag 2. desember 2010

SMALAHOVETUR TIL VOSS


Den 3. november var det busstur til Voss og besøk hjå Ivar Løne. Turkomiteen i Postpensjonistane Bergen meinte at det måtte vera fint å reisa dit ein mørk novemberkveld for å eta smalahove. Smalahove i tidlegare tider var kvardagskost på bygdene og helst like før jul. I Lønetunet er denne gamle matkulturen livs levande og på moten. Bukkane på biletet er ikkje frå Voss, men dei har fire horn.

Eva Osen var med og fortel her om kva som gjekk føre seg:

Fin buss og behagelig kjøring - og en bussjåfør som deklamerte Jacob Sande sine dikt når han kjørte. En hyggelig mann som gjorde turen til en opplevelse. Vi ankom smalahovetunet og ble møtt av bonden sjøl. Han ønsket velkommen med en velkomstdrink - gårdens egenproduserte vossaøl. Så bar det inn til et veldekket bord.

Ivar Løne fortalte litt om gården og produksjonen. Så ble smalahovene båret inn og vi fikk hvert sitt smalahove lagt på tallerkenen. Vi følte jo at dyret lå der og så på oss! Poteter og kålrabistappe ble også servert, drikken var gårdens øl og smalahoveakevitt. Akevitten blir produsert av Arcus for Ivar og Smalahovetunet. Det ble en del latter, for det var ikke alle som visste hvordan et slikt hode skulle spises. Spis alt som kan tygges, var beskjeden. Huden også - og øyet er en delikatesse.

Vi spiste, pratet, skålte og latteren satt løst. Det var et hyggelig måltid. Så ble det spurt om noen ville ha hode nr to, men de fleste av oss var ganske mette etter ett hode og nøyde seg med pinnekjøtt, pølse, potet og kålrabi.

Etterpå var det omvisning på gården. Nede i tunet var det tent et bål og her fikk vi demonstrert hvordan man svidde smalahove i gamle dager. I våre dager skjer alt automatisk og vi fikk demonstrert apparatet som brukes. Så var det kaffe avec og kaker. Ivar Løne fortalte mer om gården og viste frem forskjellige klenodier. Til slutt fikk vi alle diplom. En av dem som spiste to hoder fikk smalahovepin i sølv.

Vi takker for en flott tur og håper den kan gjentas neste år.

Red anm: Det er notert i Turkomiteen - smalahovetur ligg i minneboksen.Turkomiteen tar dette t


RRed amn: