onsdag 9. november 2011

MUSIKK OG OPPLEVELSER

MUSIKK OG OPPLEVELSER I BYENS KULTURHUS

Postpensjonistene i Bergen har fått en henvendelse fra Bergen Filharmoniske Orkester/Grieghallen der de informerer om sin virksomhet. Musikken og konsertene er hovedsaken, men nye opplevelser blir nå lagt til: introduksjon av musikkstykker før konserten, felles bevertning for grupper, presentasjon av musikere/dirigent og uformelle minikonserter.

Er dette noe for postpensjonistene å samle seg om ?

Liker dere å gå sammen med andre på konserter ?

Hvis dere svarer et begeistret JA på begge spørsmålene, kan vi kanskje få til en musikkgruppe som har noe å glede seg til noen ganger i året.

Billettpris - gruppepris for minimum 10 personer
Eksempel gruppepris: konsert 26. og 27. januar 2012 med bl a "Skjebnesymfonien" av L. v. Beethoven - kr 280,-/240,-/200,- pr stk

Program for sesongen 2011 - 2012 finnes Bergen Filharmoniske Orkester sine nettsider

Er du interessert i å være med på dette kan du snakke med
Magnhild Klubben, mobil 92243641, epost nils.are.klubben@bkkfiber.no

MEDLEMSMØTET I NOVEMBER

Tema for medlemsmøtet den 7.november var turer og reiser:
"Hvor - når - hvordan vil vi reise?"

Berith Silden - tidligere postdame med erfaring fra postmesterjobb på cruisebåt var tilstede og foredro om den "nye" reisemåten for folk flest, cruise er blitt like populært som ordinære charterturer med fly.


Her seiler båten forbi Capri i skumringen.

Møtet ble innledet med en frisk tursang - "Hu hei kor er det vel friskt og lett oppå fjellet", tradisjonell for turer i de norske fjell, men fin å synge overalt. Det var svært hyggelig å observere at helt nyinnmeldte medlemmer var møtt opp denne dagen, hjertelig velkommen i laget.

Aktuelle saker ble gjennomgått av Vegard: verving av nye medlemmer og oppfølging av handlingsplanen om å få til et lokalt informasjonsblad på papir i tilleg til nettsiden, interesse for redaktørjobben etterlyses. Innbydelse til julemøtet er nå sendt ut.

 Magnhild presenterte et tilbud fra Bergensfilharmonikerne/Grieghallen om gruppetilbud for konserter og tilhørende opplevelser gjennom et program som heter "TETT PÅ". Her finnes introduksjoner foran konsertene, møter med dirigenter/musikere, uformelle minikonserter og felles servering. Informasjon om dette og sesongprogram ble lagt ut på medlemsmøtet. De som vil være med på dette kan ringe til Magnhild på telefon 92243641. Se også egen informasjon om dette på nettsiden.

Berith Silden innledet med et resyme over sine egne aktiviteter siden sist og hun har mange jern i ilden. Svært aktuelt nå er samarbeid med Norsk Tour og Unik Travel der hun er reiseleder på cruiseturer. Rederiet de samarbeider med er MSC - italiensk - som har båter i forskjellige størrelser. Båtene mangler ingenting av tilbud: mat/drikke, velvære, trim og underholdning. Eksempel på pris er ca 9 - 10 000 kr for et 11 dagers cruise i Middelhavet. Oversjøiske turer blir dyrere på grunn av varighet og lang flyreise.

 På båtene er alt inkludert unntatt drikkevarer og tips. Organiserte utflukter i land med ekstra guide koster også ekstra - fra 30 - 90 euro alt etter varighet og innhold. Gode råd: ikke reis i juni, juli eller august, da er det mye støy på båten.  Aktuelle destinasjoner hun representerer er: Julecruise i Europa, elvecruise i Russland - Moskva - St Petersburg, cruise i øst- og vest Middelhavet. Nytt til neste år er cruise i nord - "I vesterled" - som inkluderer Island. Tilbudene finnes på internett. 

Etter denne gjennomgangen av reisealternativ, presenterte Vegard et et spørreskjema for medlemmene der de kunne si noe om sine ønsker og favoritter når det gjelder turer generelt i regi av pensjonistlaget. Dette kan gi en pekepinn på hva turkomiteen skal velge å arbeide videre med. Det har vært vanskelig å få fyllt opp bussturer i Norge som går over tre dager.

Så var det hyggelig samvær i salongene med kaffe og snitter, praten gikk livlig om dagens tema og fremdeles var det mimring om høstens store utenlandstur.

Husk å melde deg på til julemøtet innen 15. november til Ole Follesø, telefon 55 258552, mobil 91568474 eller epost: ofolles@online.no


tirsdag 8. november 2011

REISEBREV FRA TUR TIL TALLIN OG HELSINKI SEPTEMBER 2011

Postpensjonistene i Bergen på tur til Tallin og Helsinki

Vi har fått reisebrev fra Hjørdis Haarstad som var med på turen i september. Les om turen her:Dag 1, ca kl 1000 den 6. 9. 2011 møttes 45 blide og forventningsfulle postpensjonister fra Bergen på Bergen Lufthavn Flesland. Vi var klare for avreise på årets tur; som gikk til Stockholm, Tallin og Helsinki. Reisen gikk i år som tidligere med "Destinasjon Eeuropa"  og reiseleder var som vanlig Berit Sjøvold Askvik.
Første etappe var med fly fra Bergen til Arlanda, Stockholm. Der ble vi hentet med buss og kjørt inn til et kort opphold i Gamla Stan der vi fikk sett oss om litt. Deretter ble vi fraktet til havnen for ombordstigning i båten til Tallin - Baltic Princess. Vi var nå kommet til sen ettermiddag/kveld, og vel installert i  var det klart for en innholdsrik middagsbuffet ombord. Den ble inntatt mens vi seilte sakte og fint gjennom Stockholms nydelige skjærgård. Været var flott - mildt og solrikt denne første dagen.

Dag 2. Overfarten var rolig og fin. Skipet var rundt midnatt innom Åland. Neste morgen var vi framme kl 1000 og gikk fra borde etter en god frokost. Vel i land ble vi møtt av lokal guide og bussjåfør. Vi ble vist rundt i byen, dels med buss og dels til fots. Vi fikk se gamle palass og feriesteder fra kommunisttiden. Flotte hager og parkanlegg. Gamlebyen er omgitt av en gammel borg og sentralt der er en flott utsiktplass. Vi vandret til fots der og fikk se både torgplassen og ulike små butikker som solgte lokale varer, til stor glede for oss turister. Fint vær også denne dagen.

Etter byvandring og byrundtur ble vi innlosjert på SAS Radisson Blu, et flott hotell sentralt i byen. Noen av oss tok heisen opp i 24. etg og spiste lunsj der, med flott utsikt. Ettermiddagen hadde vi fri til egne aktiviteter, felles middag på hotellet om kvelden.

3. dag. Vi er fremdeles i Tallin og etter frokost ble vi hentet av lokalguide og sjåfør som kjører oss til friluftsmuseet "Rocca al Mare". Her fikk vi se livet på landsbygda på slutten av 1800 tallet. En veldig interessant gjennomgang av gamle byggeskikker og gamle våningshus, stabbur og uthus. Disse husene var det adgang til og vi fikk se innredning av hus på landsbygda og fiskerhjem. Vi fikk også se et nyere hjem fra 1920. Vi spiste felles lunsj i tilsvarende omgivelser - et spisested på museumsområdet. Under gjennomgangen i friluftsmuseet var det oppholdsvær, men seiner noen kraftige regnbyer.

Tilbake i byen hadde vi tid på egenhånd. Den kunne nyttes til å befare byens store kjøpesenter som hadde merkevarer til høye priser.

Om kvelden spiste vi middag i Gamlebyen - Ole Hansa. Det er en middelalderrestaurant, og vi ble traktert på middelaldervis med rette4r fra den tiden.En artig opplevelse.

Dag 4 tar vi farvel med Tallin og Estland. Etter frokost ble vi busset til havna der vi gikk ombord i MS Superstar. Turen til Helsinki tok 2 timer. Også her ble vi hentet med buss og tatt med på byrundtur. Her fikk vi se Uspeskikatedralen, Sibeliusmonumentet og Tempelkyrkan.


                   
                               Sibeliusmonumentt med gjest fra Bergen                                Gjester fra Bergen inne i Tempelkyrkan

Etter byrundturen ble vi kjørt til Sokos Hotell Presidentii der vi skulle bo under oppholdet. Hotellet ligger sentralt i byen. Resten av dagen hadde vi på egen hånd og møttes til middag på hotellet om kvelden.

Dag 5. Lørdagen opprant med flott solskinn og denne dagen hadde vi på egenhånd. De fleste av oss fulgte Berit til Esplanaden og Torget slik at vi ble kjent med veien til sentrum. Byen er lett å finne frem i og de har et vakkert torg med livlig handel som i Bergen. Der ble det solgt frukt og grønt, noe fiskemat og mye av lokalproduserte varer av forskjellig slag. Dessuten tilbød de mat til å spise på stedet. Helsinki har også en mengde store varehus og øvrige aktivitetstilbud, så der var nok å ta seg til. En nydelig høstdag i byen, og det så ut til at pensjonistene koste seg.

Om kvelden samlet vi oss til felles middag på en restaurant i byen. Der var det for øvrig også en tilstøtende danserestaurant, og noen av oss fikk observere litt finske danseskikker. Bra middag og god stemning.

Dag 6. Søndag ble vi hentet med buss etter frokost og kjørt ca 4 mil ut av byen, til Jean Sibelius sin bolig Ainola som nå er blitt museum. Vi fikk omvisning i hjemmet der han døde i 1957 og hans kone i 1969. Eiendomme ligger i idylliske omgivelser i Jærvenpåå. Etter omvisningen kunne vi se oss om på eiendommen. Sibelius ble gravlagt i hagen sammen med sin kone. Hagen hadde både blomster og frukttrær, en fin dag til hagevandring.


Ainola

Kaffe drakk vi i en kafeteria i nærheten, der ble det servert deilige kaker og boller. På veien tilbake til Helsinki ble vi kjørt innom Arabiasenteret. Der var det fabrikkutsalg for Fiskars, iittala og Arabia, her kunne det shoppes husgeråd og porselen/glassvarer. Noen fikk også besøkt Arabiamuseet i 9. etg.
Her er det kaffekos i hagen

Vi ble kjørt tilbake til hotellet og hadde ettermiddagen på egenhånd. Butikkene i Helsinki er søndagsåpne, så det er fullt mulig å gå enda flere handlerunder. Om kvelden hadde vi felles middag og så ble det en spontan samling i baren/restauranten på hotellet for sosialt samvær. Vi traff dessuten en gruppe godt voksne (som oss)norske kunstnere som bodde på hotellet, bl a to kjente norske skuespillere. Vi fikk slått av en prat med noen av dem.

Dag 7. Dette var slutten på oppholdet i Helsinki og vi var klare for hjemreise. Turen hjem gikk vi Kastrup i København. Vi fikk et romslig opphold der og fikk spist litt før vi dro videre til Bergen. Vi ankom Bergen utpå ettermiddagen - til regnvær.

Denne turen var atter min mening svært vellykket og godt tilrettelagt. God veksling mellom opplevelser og fritid. Ingen hastige og travle morgener, men en svært avslappet og hyggelig atmosfære underveis.

Jeg synes styret har gjort en god jobb med å samarbeide med reiseoperatøren og velge reisemål. Takk for det.

Hilsen Hjørdis - turdeltaker 
Her er den turgjengen fra Postpensjonistene i Bergen som dro i østerled på tur i september. 45 blide og forventningsfulle startet turen fra Bergen Lufthavn Flesland en tidlig morgen sammen med sin reiseleder Berit Sjøvold Askvik fra "Destintinasjon Europa", hun har tatt vare på Postpensjonistene mange ganger tidligere.


Vi har mottatt et fyldig reisebrev fra vår kollega og reisekamerat Hjørdis Haarstad. Her kan du lese om turen i en noe forkortet versjon :

"Første etappe var med fly fra Bergen til Arlanda, Stockholm. Der ble vi hentet med buss og kjørt inn til et kort opphold i Gamla Stan i Stockholm der vi fikk sett oss om litt. Noen fikk også shoppet litt. Deretter ble vi fraktet med buss til havnen for ombordstigning i båten til Tallin - Baltic Princess. Vi var nå kommet til sen ettermiddag/kveld, og vel installert i båten var det klart for en innholdsrik middagsbuffet ombord. Den ble inntatt mens vi seilte sakte og fint gjennom Stockholms nydelige skjærgård. Været var flott - mildt og solrikt denne første dagen.

Dag 2 og 3 var vi i Tallin. Det ble rundtur i byen med buss og i Gamlebyen til fots. Vi så flotte hager og parkanlegg, palasser og feriesteder fra kommunisttiden. Gamlebyen står på verdensarvlisten, ikke uten grunn. Her finnes gamle hus, torplass og små butikker med lokale varer. Vi besøkte et friluftsmuseum "Rocca al Mare" som viser livet på landsbygda i gammel tid: bygninger og hvordan folket bodde og virket. Samme kveld var det middelaldermåltid i "Olde Hansa" - en artid opplevelse.
Dag 4, 5 og 6 er vi i Helsinki. Overfarten fra Estland med ferge tok to timer, så var det rett på byrundtur med buss. Vi besøkte Uspenskikatedralen, Sibeliusmonumentet og Tempekyrkan, den siste ligger med under enn over jorden.Sibeliusmonumentet Gjester fra Bergen


med gjest fra Bergen inne i Tempelkyrkan

Lørdag var det strålende vær og vi skulle på egen hånd. De fleste fulgte med Berit til Esplanaden og Torget i byen. Der var det livlig torghandel av frukt, grønt, fisk og annet lokalt. En nydelig høstdag på bytur og Postpensjonistene koste seg.

Søndag ble det tur til Ainola som var Sibelius sin bolig og som nå er museum. Vi fikk omvisning i huset der han bodde med sin kone. De er begge gravlagt i hagen.


På vei tilbake til byen stoppet vi på Arabiasenteret. Der er det fabrikkutsalg for Fiskars, iittala og Arabia, god anledning til shopping av ymse til hus og hjem.

Dag 7 var det hjemreise. Den gikk via Kastrup i København og vi ankom Bergen ut på ettermiddagen - til regn.

torsdag 3. november 2011

MEDLEMSMØTET I OKTOBERDet var godt oppmøte på vårt medlemsmøte den 3. oktober, 55 medlemmer hadde tatt steget over dørstokkmilen denne dagen og funnet veien til Bergen sentrum. Som første post på programmet ble noen aktuelle saker nevnt, bl a: et vel overstått kommunevalg, smalahovetur til Voss som ble en hit i fjor høst - skal gjentas i år, verving av nye medlemmer - alltid på dagorden.Deltakerne på årets utenlandstur fant sammen i glad mimring over bilder og felles minner. Etter utsagn fra de reisende var også denne turen vellykket i stor grad, både Tallin og Helsinki falt i smak. Reisebrev kommer på nettsiden seinere, venter på noen bilder.
Dagens gjester var et helt kor ! "De lystige seniorer" - hele 41 sangere med sin dirigent Helge Rise. Noen av våre egne synger her: Berit Onarheim, Ansgar Sunde og Olav Hauge. Koret har et mangfoldig repertoar: norske viser, slagere av gammel og ny dato - alt kjent og kjært så publikum kan nynne med. Koret sang godt og utvalgte korister gjennomførte sine solistoppgaver meget bra til stor begeistring for publikum.I løftet stemning fortsatte møtet i salongene med kaffe og snitter, åresalget gikk strålende.