mandag 15. oktober 2012

MEDLEMSMØTE DEN 1. OKTOBER

Medlemsmøtet i oktober måtte i all hast flyttes til Hotel Granterminus.  Vårt møtested i mange år - Ricksstuene - var ikke i drift lenger. Men vi ble godt mottatt på det nye stedet og alt ble lagt til rette for oss på beste måte. 47 medlemmer møtte opp for å høre historiker Roger Kvarsvik fortelle om "Ørkenen Sur", et slumsted i Brooklyn på 20-30 tallet der mange nordmenn levde i den ytterste nød.    
 
 
Den lykke og velstand noen nordmenn og andre skandinaver søkte "over there" i de harde åra i mellomkrigstiden ble til et mareritt i sult og kulde på en bossplass. I en periode på 10 - 15 år levde akterutseilte sjøfolk og andre arbeidsløse sitt usle liv her. Denne karen har laget seg et krypinn av tomme tønner - det var mange slike. Det er ikke denne type tilværelse vi forbinder med nordmenn i utlandet. Ikke noe å skryte av - og derfor ikke mye omtalt i historieskrifter. 
 
Roger Kvarsvik og Thor Gotaas har dokumentert kolonien i boken "Ørkenen Sur", og den fikk glimrende omtale da den kom ut i 2010. Roger Kvarvik gav et interressant innblikk i en "glemt" del av den norske historien og fortalte om enkeltskjebner, bl a Hans Hansen som bodde i hytte nr 156 sammen med kattene sine som jaktet rotter og som var gode å ha som pledd over seg i vinterkulden. Han holdt ut mange harde vintre i kolonien, men døde 78 år gammel av lungebetennelse etter et vilt sjømannsliv og en pensjonisttilværelse på en bossplass. De gode hjelperne for kolonien var Bethesda-misjonen - den tids By-misjon - og Frelsesarmeen, men også enkeltpersoner gav støtte til forbedringer for de elendige. Det var bymisjonæren Karl Holm som gav slumkolonien navnet "Ørkenen Sur" etter Bibelens tekst i Det gamle Testamentet om utferden fra Egypt: "Og Moses lot Israel bryte opp fra Det røde hav, og de dro ut til Ørkenen Sur. Og de vandret i tre dager i Ørkenen, og fant ikke vann."
 
Hvordan gikk det så? Det politiske New York besluttet å sanere området. Vekk med boms og slum, inn med park og fotballbane. Kronprins Harald besøkte stedet i 1965 og innviet flomlyset på fotballbanen. Nå er området blitt idrettsanlegg og IKEA har et stort varehus i sjøkanten. 
 
Og menneskene? Tidene ble bedre - Roosevelt ble president - mange registrete seg og fikk arbeid. Men noen flyttet bare litt på seg og levde på samme uteliggervis. Slumboliger på bossplasser og ved storbyer er ennå ikke en saga blott. Det totale antall hjemløse i verden er kanskje høyre enn noensinne i historien.
 
De som vil lese mer om dette kan lese på internett og/eller skaffe seg boken som kan anbefales.
 
Etter foredraget var det kaffe, snitter og åresalg i ny salong.
 
Neste medlemsmøte mandag den 5. november blir også i Hotel Granterminus ved Jernbanen i et lokale som heter Forskjønnelsen. Møtet starter kl 1300, 1 time seinere enn det vanlige. Det blir sendt ut informasjon i Posten om endret møtested og klokkeslett.
 
Vel møtt i hyggelige nye lokaler.

1 kommentar: