lørdag 19. januar 2013

MEDLEMSMØTE JANUAR 2013


Årets første medlemsmøte fikk god oppslutning, 50 personer deltok. Vi var i nye lokaler midt i Bergen, Grand Cafe og selskapslokaler. Pent pådekket og pent møblert - et trivelig sted med historisk sus. Tema for dagen var Apotek i hagen. Om medisinplanter fra vårt nærmiljø,
kåseri ved pensjonert apoteker Bjarne G. Thune.

Selv om noen av dagens medisiner blir fremstilt kjemisk, har de sin rot i planter fra eldre tider. Blant de mange planter vi finner viltvoksende i norsk natur er bl a einer, blåbær, løvetann, raudkløver. De har alle en viss helbredende eller forebyggende effekt , men dette bør studeres i bøker om plantemedisin før ukritisk inntak. Fra listen over medisinplanter og deres effekt, ser det ut om om de fleste hjelper for ubehag innvortes. Et kjent fenomen er groblad som har god effekt på sår: den ene siden av bladet mot sår uten betennelse og den andre mot sår med betennelse.

Bjarne sier at det er lite lurt å eksperimentere med plantene uten å ha skaffet seg skikkelig kunnskap om hvordan de virker. Noen planter er direkte giftige og er også kjent som det, bl a gullregn og revebjelle. 

I tidligere tider var det ofte munker som hadde urtehager i klostre, der de dyrket planter og laget medisin. Et eksempel på dette er urtehagen i Santa Croce Gerusalemme i Roma. Den finnes fremdeles og har et utsalg for produkter som er laget i dette klosteret.

Bjarne sitt råd til de av oss som vil prøve: skaff dere litteratur i bøker og på nett om plantene og deres virkemåte. Erstatt aldri medisin utskrevet av lege med noe annet du tror hjelper, snakk med legen først. De gamle reseptene som er tatt vare på er morsomme å lese, men lite egnet til etterlevelse.

Etter foredraget var det som vanlig sosialt samvær i tilstøtende salong med bevertning og loddsalg. Neste medlemsmøte er samme sted 4. februar. Da blir det sang og musikk.





 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar