lørdag 5. oktober 2013

HØSTTUR TIL ØSTERRIKE


Mange var tidlig ute og sikret seg plass, noen hadde stått på venteliste og var heldige - de kom med. Så til slutt var det 44 forventningsfulle bergenspensjonister som reiste til St. Johann i Tirol den 17. september 2013 for en uke med naturopplevelser og kultur. Tirol er en delstat i Østerrike med alpint landskap og høye fjell. Været var ikke det beste, men så var opplevelsene de aller beste. Her er litt av det deltakerne opplevde:


Etter fly og busstur gjennom landskap med irrgrønne marker og beitende kuer, var det innkvartering like utenfor alpebyen St. Johann, der var alt bra: rom, service, mat og omgivelser. Dagen derpå var det bare å finne frem det bergenske utstyret - regntøy og paraply - for utflukt til Salzburg, Mozarts fødeby. Det ble byvandring med besøk bl a til domkirken og Mozarts fødehjem.

Neste dag - på med det bergenske utstyret igjen og utflukt til Vipiteno som ligger i den italienske delen av Tirol. På denne ruten finnes severdigheter som Bergiselbakken og Europabrucke, denne broen er diger og har minnesmerke over de som omkom under byggingen. Så videre gjennom Brennerpasset og der lå Vipiteno i sol. Av med bergensutstyret og klar for turisthandel og lunsj i det fri. På returen ble det stopp i Innsbruck og her så vi Rundemaleriet som er nesten 1000 kvm og viser Andreas Hofer og bøndenes kamp mot Napoleon. Tiroleraften hører med, både musikk og dans, stor stemning om kvelden i kafe Rainer.

Et forespeilet høydepunkt var Knødelfesten. Det er en årlig foreteelse for å markere at kuene kommer hjem fra sommerbeite. Kuene er med, pyntet med blomster lunter de gjennom gatene og folket følger etter. Ute i gågaten er langbordet dekket for å innta knødel (en avansert form for raspeballer med mel og gjær, salt eller søt) og annet godt. Stor stemning her også både for innfødt og gjester.




Men vi var ikke bare på fester, nei neste dag var det topptur til Grossglockner, Østerrikes høyeste fjell som er 3 798 moh. Så høyt var ikke vi, men omtrent som på toppen av Galdhøpiggen. Dette var en stor naturopplevelse, vi kunne se høye fjell og dype daler, og murmeldyr og steinbukker - hvis vi var heldige.  Siste dag var det utflukt til Berchtesgaden og Ørneredet, herfra var det en flott utsikt over by og land. Stedet er nå museum. 


Uken var gått og det var tid for middag siste kveld og avskjed for denne gang. En fin uke med mange opplevelser var over. Vi som var med retter en stor takk til turkomiteen og vår flinke reiseleder Berit for en flott opplagt og godt gjennomført tur.

Dette er utdrag fra referat v/Ragnhild Indrebø som var med på turen og tok fine bilder.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar