mandag 18. oktober 2010

MEDLEMSMØTE I OKTOBER
Det var godt fremmøte på medlemsmøtet i 4. oktober, mange ville høre psykolog Linn Heidi Lunde foredra om dagens tema:
Mestring av alderdommens utfordringer. Hun har doktorgrad i aldringspsykologi og mange års erfaring i praksis fra fagområdet.

I sitt foredrag la hun vekt på å klargjøre at eldre/gamle ikke er en ensartet, hjelpeløs gruppe og at før og nå er vidt forgskjellige tidsepoker både for oppvekst og aldring. Det oppstår gjerne fordommer og negative holdninger overfor mennesker som kommer opp i årene - myter og oppfatninger som kan være verre å håndtere enn både rasisme og kjønnsdiskriminering. Dette fenomenet kalles for alderisme, eksempelvis at alle over 80 år vil bli hjelpeløse og trenge sykehjemsplass ! Feil - bare en liten prosentandel trenger slik pleie.

Å takle aldring er å akseptere de endringer som livet byr på og ikke dvele ved fortiden og de valg som er gjort. Det kan være vanskelig å komme seg gjennom hendelser der livet mister sin mening - som når en mister sine kjære eller helsen skranter. Det å gå fra jobb til pensjonist kan for noen oppleves som et stort tap.

Det er viktig å forsone seg med det livet en har levd og være tilstede hær og nå. Du er aldri for gammel til å lære noe nytt, engasjer deg i sosialt liv, vær fysisk aktiv og ta vare på dine venner. Motbevis av alle krefter vrangforestillingene i alderismen.

Vi takker Linn-Heidi Lunde for et glimrende foredrag som traff sitt publikum!

Vegard oppsummerte en del saker: skatteendringer i statsbudsjettet, SAKO-seminar der Stein Husebø snakket om Manifest 2010. Medlemsverving alltid på dagsorden. Oppfordring om påmelding til smalahovetur til Voss i november.

Møtet ble avsluttet i salongene med kaffe, snitter, loddsalg og god stemning.

søndag 17. oktober 2010

MEDLEMSMØTE I SEPTEMBER

Det var god oppslutning om medlemsmøtet den 13. september, 51 medlemmer møtte opp for å høre den lokale trubaduren Øyvind Offerdal med programmet "Fra Bellman til Bergen". Men også var det gjensynsglede blant de som var sammen på høstturen og iver etter å se bilder fra turen.

Vegard innledet møtet med gjennomgang av saker i tiden: bl a engasjement for evt deltakelse i lokalt politisk arbeid, omsorgsboliger/sykehjemsplasser og medlemsverving.

Øyvind Offerdal hadde satt sammen et fint viseprogram med hovedvekt på Carl Michael Bellman. Han startet med Ulf Lundell og Evert Taube, de er også svensker og også populære i Norge. Han hadde en opplysende gjennomgang av CMB sin livshistorie og lystige bohemliv som brøt kraftig med hans oppvekst i et religiøst hjem.

Øyvind sang de kjente visene og vi sang med: Gubben Noa, Vila vid denne kjella, Solen glimma osv....... På den musikalske reisen til Bergen var vi innom både Sørlandet og Irland. Visen fra Irland var kjent for noen av oss - vi hadde jo nettopp vært der og sunget den!

Innimellom sangene kom de gode historiene trillende, meget morsomme og noe på kanten. Og stemningen ble etterhvert lystig i salen så vi hikket og lo da vi gikk inntil kaffen og smørbrødene.

FIN HØSTTUR TIL IRLAND

Postpensjonistene i Bergen reiste til Irland 30. august. Det ble en strålende uke, rik på opplevelser både av natur og kultur. Rent og velstelt overalt, husdyr på beite i irrgrønnt gress, nymalte hus og intet boss (bergensk for søppel) noen steder.

Vårt besøk på vestkysten ble kronet med utflukten til Cliffs of Moher som er et klippeområde ved Atlanterhavet. Imponerende natur og en stor turistmagnet. To netter i byen Galway før vi drog sørover til den sjarmerende byen Killarney. Her bodde vi i gåavstand til bysentrum med alle pubene og noen butikker. Her hadde vi dagstur gjennom Ring of Kerry som er en halvøy på Irlands vestkyst. Den er berømt for sitt varierte landsskap med høye fjell, daler og innsjøer. Irland har også sine museer og vi besøkte bl a Bunratty Castle (slott for de mektige) og Kerry Bog Village - det siste en samling hus fra Irlands fortid da folk og husdyr delte både hus og varme.

De siste dagene var vi i Dublin, hovedstad og folkerik - over en mill innbyggere. Der besøkte vi St Patrick, katedralen med statue og minneplate av Jonathar Swift + mye annet, Trinity College med Book of Kells. Kulturfaktoren var omfattende denne dagen og under lunsjen på The Brasen Head Pub, visstnok Irlands eldste, ble "Nystemten" avsunget stående til ære for guiden vår - født i Bergen, men bosatt i Dublin.

Intet besøk i Irland uten besøk i et whiskeysted. Denne gangen ble det John Jameson som nå er bare museum med filmfremvisning, demonstrasjon og butikk. Og smaksprøver selvfølgelig. Våre eksperter klarte seg bra og diplom utlevert.

Den siste kvelden ble vi skysset ut på landet og stuet inn på et diger pub sammen med andre turister. Stemningen var høy rundt langbord der folk satt trangt og sang med når The Merry Plughboys drog igang feler og trommer og kjente sanger.

Turen ble vellykket takket være et godt opplegg fra turoperatøren, vår sjåfør Joe og turdeltakerne som fant seg vel tilrette med godt humør. Takk for gode opplevelser og godt reisefølge!

Red. mrk: Dette er utdrag fra et referat skrevet av Signe Silseth. Einar Erichsen tok mange bilder. Disse er ikke lagt ut på nett, men samlet i album hos Einar.